Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Дилемата редовно правителство или избори наесен се запазва и след 9 юни

Коалиционен кабинет с ясна отговорност или с участието на експерти – двете възможности да избегнем поредния предсрочен вот, според политолозите

Дори ако лидерите на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски се споразумеят за общ кабинет, те все пак ще се нуждаят от подкрепата на трети политически играч.
Снимка: БГНЕС

Привидно категоричната победа на ГЕРБ-СДС на изборите за национален парламент не означава, че партията на всяка цена ще успее да създаде правителство под единствената възможна форма – наложената през последното управление т.нар. сглобка. Дори ако лидерите на първата политическа сила Бойко Борисов и на спорещата за второто място ДПС Делян Пеевски, които често изказват позициите си на един глас, се споразумеят за общ кабинет, те все пак ще се нуждаят от подкрепата на трети политически играч. Така най-вероятно ще им се наложи да прибегнат до услугите на малката, но доказала се като невярна партия "Има такъв народ", свалила в критичен момент правителството на Кирил Петков. Отделно изострените отношения между неотдавнашните "непартньори" в изпълнителната власт ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и заявката на Бойко Борисов лично да приеме мандата за съставяне на кабинет допълнително отдалечават двете коалиции от сдобряване и сглобка номер две. Затова и предизборната дилема –правителство или нови избори – остава да виси и над новата конфигурация в българския парламент.

С изключително ниската избирателна активност (около 32%), гласуването за малки партии, включително чрез опцията "Не подкрепям никого" (близо 5%), и изненадващото влизане в Народното събрание на новата формация "Величие" на бившия полковник от НСО Николай Марков, гражданите показаха оранжев картон, казано на футболен жаргон, на сегашната политическа прослойка, коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкън" Първан Симеонов. По думите му, двуцифрената преднина на ГЕРБ-СДС не означава, че избирателите изведнъж са заобичали тази коалиция, а че отварят ниша за следващия по-голям играч, предлагащ промяна, и това може да бъде президентът Румен Радев. Социологът е категоричен, че партията на Бойко Борисов ще сбърка, ако заложи на чисто политическо правителство. Според него най-логичната комбинация е между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Първан Симеонов
"Не трябва да е много политическо, трябва да е работническо – заяви Първан Симеонов. – Ако ГЕРБ и ДПС съставят пълноценно политическо правителство, дори с леко скришна роля на ДПС, протестните настроения в България ще растат. Трябва да направят вариант на служебен кабинет, но този път с ясна програма, без тези ротации и без експерименти. Т.е., ако е възможно, да не се занимават с битки със символи, както и с онези теми, в които като разбуташ, става само по-лошо. Сглобката даде много обици на ухото и ако те съумеят да възпроизведат тези уроци по правилния начин, мисля, че има възможност за кабинет."

Политологът Георги Киряков също споделя мнението, че ако се стигне до съставянето на правителство, то най-вероятното ще бъде между ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Той обаче отхвърли идеята за експертен кабинет и препоръча "нормални преговори за коалиционно управление", за да не се размива отговорността. Вероятността за споразумение между първата политическа сила и "Продължаваме промяната – Демократична България" е много малка, имайки предвид заклинанията, които си отправяха една на друга, коментира политологът. Според него лошия резултат на ПП-ДБ се дължи на отрицателната кампания срещу тях с всичките скандали и записи, изкарани от политическите им опоненти.

Георги Киряков
"Втората причина е лошо подредената кампания, както и недобре конструираните послания основно чрез социалните медии и недобрата комуникация със собствените избиратели – добавя Георги Киряков. – Това е поредната кампания, в която не само ПП-ДБ, но и целият спектър от бивши автентични десни партии чакаха избирателите да дойдат при тях. Само че логиката на политическите кампании е да се ходи при избиратели и това трябва да правят политиците в България – да търкат подметки по мегдани, площади и къде ли още не."

Политологът Петър Чолаков не е съгласен с твърдението за липса на активна предизборна кампания:  

Петър Чолаков
"Всъщност имаше кампания, имаше удари под кръста, компромати, така че битката за кокала беше много сериозна и не трябва да се подценява. Това, което в България се вижда, е че на хората масово вече им дотегна и не обръщат внимание на държавните мъже. Това е проблемът и явно има глад за нови лица и нови играчи"

Изненадата на тези избори – партия "Величие", заради неясния си профил бива оприличавана и като по-умереното "Възраждане", и като по-радикалната ПП-ДБ. Според Първан Симеонов и двете твърдения са верни. "Ако "Възраждане" има по-ясен профил – енергичен, компактен, рязък на моменти, тук ми изглежда по-мрежово, по-аморфно, на пръв поглед няма някаква изяснена физиономия", коментира социологът.

"В последните месеци където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който да ме пита как се движи полк. Марков – казва още той. – Беше се превърнал в легенда и този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се обаче, че не е шега, защото наистина тези хора действат от доста време и ако не беше на тези избори, а например на следващи наесен, можеха стъпаловидно да растат."

Първан Симеонов няма отговор докъде може да стигне новата политическа звезда и дали препречва пътя на националистическата "Възраждане", защото, по думите му, снощните избори не са се държали нормално. Той ги оприличи на аномалия, в която всичко е било надолу, и обясни този феномен с умората от поредното гласуване и с протеста срещу мейнстрийм звученето.

Текст: Диана Цанкова (използвани са интервюта на Петър Стаматов и Силвия Великова, БНР-"Хоризонт)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45