Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Едва 500 българи във Великобритания са успели да гласуват за Европарламент

Опашка за гласуване във Великобритания по време на изборния ден
Снимка: БГНЕС

На проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след "Възраждане".

При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на острова. Подобно и на предишните избори през април 2023 г., най-много хора гласуваха за ПП-ДБ, но този път преднината пред втората сила "Възраждане" е много по-малка. За ПП-ДБ са гласували 24,01%, а за "Възраждане" - 21,93%. 

Новата партия "Величие" обаче е тази, която е в центъра на вниманието, защото е трета с 16,21% и дори печели в някои секции, следват "Има такъв народ" с 12,49% и ГЕРБ-СДС с 8,47%. 

Изборите като цяло протекоха много спокойно. Единствено напрежение се създаде в секциите в посолството заради особеностите на европейския вот. Тъй като кралството вече не е член на ЕС, гласуването за български евродепутати можеше да стане само на територията на посолството, а някои от искащите да гласуват и в двата вота не бяха наясно с условието да имат уседналост в България или друга страна членка на ЕС за последните 3 месеца.

Докато в изборите за Народно събрание участваха малко над 20 000 българи, във вота за Европарламент гласуваха около 500 души.

Вижте също:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29