Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно кога президентът ще свика новия парламент

Служебният премиер призова новия парламент да заработи бързо и да състави правителство

Снимка: БТА

Запитан, кога ще бъде свикан новия парламент и ще има консултации с политическите групи, президентът Румен Радев отговори с въпрос: „Как да бъде свикано – едните лидерите се скриха във Фейсбук, други избягаха по селата, трети – хванаха гората. Чакам ги да се върнат“.

Държавният глава коментира въпроса пред журналисти в Шабла, където посети военно учение. 


"Очаквам участниците в изборите да направят своя задълбочен анализ за това защо се стигна до дълбоката пропаст между българите и партиите. Отказът на мнозинството да вземат участие в изборите е показателен – те не се идентифицират с черния PR, с предизборните послания и най-вече с поведението и действията на партиите. В една парламентарна република от партиите, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Тяхна е отговорността от тук нататък и те не могат да избягат от нея" – посочи Румен Радев.

По-рано днес съпредседателят на втората парламентарна политическа сила в бъдещото Народно събрание Делян Пеевски заяви, че очаквалидерите на евроатлантическите партии в страната ни да започнат разговори за бъдещето на България. "Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация“, заяви в позиция Пеевски.   

Също днес стана ясно, че социалистите може да подкрепят технически кабинет, стига формулата на правителството да отговаря на вижданията на БСП. Това означава правителство без политически лидери и без премиер Бойко Борисов, уточни зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Служебният премиер от своя страна отправи призив към новоизбраните народни представители в 50-ото Народно събрание по-бързо да се конституират и да работят да се състави, възможно най-бързо, редовно правителство. Това стана в началото на правителственото заседание днес.



По думите на Димитър Главчев, това се налага, защото хората са се уморили "от тази изборна прогресия", която "граничи към изборна агресия към избирателите".
Всички ние се надяваме редовното правителство във възможно най-кратък срок да започне своите действия, да се стабилизира във всички посоки дейността на държавата, за да може да бъде осигурен по-добър живот на българските граждани, отбеляза още Главчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8 Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в..

публикувано на 28.06.24 в 10:30

Президентът няма да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от президентството. Държавният глава не приема..

публикувано на 27.06.24 в 18:35

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59