Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

Градушката в Габровско
Снимка: facebook

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка.

Ледените зърна са били с големина на лешник и орех. Много улици бяха наводнени, имаше и закъсали автомобили. Най-сериозно засегнато, и то за втори път през последните 10-ина дни, беше село Радювене. Кметът на община Ловеч Страцимир Петков обяви в селото частично бедствено положение. Градушка удари също Летница и Угърчин. Прогнозата за 13 юни е за нови интензивни валежи в региона.

Много частни и обществени сгради в област Велико Търново пострадаха от преминалата на 12 юни буря с градушка. Населени места за часове останаха без ток. Има съборени дървета, отнесени покриви, счупени прозорци и други щети по сградите. Силно е пострадал центърът на старопрестолния град. Училището в с. Шереметя обяви неучебен ден, заради отнесени метални конструкции.



Буря, придружена с градушка, удари също Сливен и околните му села.
Най-тежки са пораженията в кв. "Речица", с. Мечкарево и населени места в западната част на общината. Има съборени дървета и прекъснато електрозахранване.
Буря със силен вятър и слаба градушка премина и над Ямбол малко преди 21 ч. на 12 юни. Има паднали дървета. Щетите са минимални. Градушка е паднала и в общините Стралджа и Тунджа.

Снимки: БГНЕС, фейсбук/ Д.Тонева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27