Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Главният мюфтия: Ислямът повелява мюсюлманите да бъдат съпричастни към проблемите на всички хора, независимо от етнос и религия

д-р Мустафа Хаджи
Снимка: grandmufti.bg

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. урбан е арабска дума, която означава приближаване. Чрез жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в обръщението си по повод празника главният мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи.

"Курбан байрам е кулминацията на изпълнението хадж, тъй като в днешния ден хаджиите са в Мека. Мюсюлманите, които не са на хадж, а са по своите родни места празнуват курбан байрам, като принасят в жертва жертвени животни от месото, както подаряват на своите близки и роднини, така  също подаряват на социално слабите, от което е видно, че ислямът заповяда на мюсюлманите да бъдат съпричастни към проблемите на всички хора. Независимо от етнос и религия мюсюлманите се отнасят еднакво към всички хора, които имат необходимост. Тази година мюсюлманско изповедание има възможността да набира помощи за курбани, които бяха принесени в жертва както в страната, така и в чужбина. Затова аз благодаря на всички хора, които са се отзовали в тази кампания. Да  ви е честит Курбан байрам!"


Още от вечерта на 14 юни, започнаха празничните концерти в различни български селища, посветени на най-големия мюсюлмански празник, чието послание е свързано със саможертвата в името на общото благо. Разбира се от хората не се иска да жертват живота си, но е необходимо да помагат на всички ближни в неравностойно положение

Важен ритуал на празника е жертвоприношението на домашно животно, което има дълбок духовен смисъл, свързан с притчата за измолена от Аллах рожба:


"Пророк Ибрахим дълго време не е имал деца и се помолил на Аллах, като казал: "Ще дам най-ценното, което имам, но ме дари с дете, с наследник!". И наистина, не след дълго му се ражда синът Исмаил. Но идва време, минават години и в съня му се явява Аллах и му казва, че е време да се отплати, като пренесе в жертва най-любимото си. Пророкът не се поколебава и решава да пренесе в жертва сина си. Но в момента, в който трябва да стане жертвоприношението, Аллах му изпраща един коч и му казва: "Това беше изпитанието за теб, ти доказа любовта си към мен!". И оттогава мюсюлманите колят курбан"– разказва Шевкие Чакър от турската редакция на Радио България.


Както при Рамазан Байрам, така и при Курбан байрама е важна прошката. След края на празничната молитва, мъжете, млади и стари си честитят  взаимно празника, като по-младите целуват ръка на възрастните. После всеки се прибира у дома и там всички в семейството целуват ръка на по-възрастните и честитят празника им.

По традиция цялото семейство се събира на празничната софра. В последните десетина години, членовете от семейството, които са на гурбет в чужбина, се стараят на този празник да се прибират, за да са при възрастните си родители или деца на този свещен празник.

Разбира се, най- щастливи са децата, те ходят от къща на къща, като в последните години в някои села на България в тази традиция се включват всички деца от селото, независимо дали са турци, българи или роми. Целуват ръка на домакините, а те ги даряват с бонбони и пари.

Курбан байрам продължава 4 дни.

Снимки: grandmufti.bg, БНР-Кърджали, БГНЕС


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49