Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

Снимка: БНР
В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време. 
В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без валежи. В североизточната половина от страната ще духа слаб северозападен вятър, а в югозападната ще бъде почти тихо. Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 26°.

В планините
 ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.

По Черноморието
 ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места видимостта ще бъде намалена. След обяд ще се развива купеста облачност, но без валежи. Ще духа слаб, преди обяд по северното крайбрежие – все още умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 27°. Температурата на морската вода е 22°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.

На Балканския полуостров
ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обяд над северозападните райони, а в следобедните часове и над планинските, но ще е почти без валежи. Температурите ще започнат да се повишават.

В Западна, Централна и в Северна Европа на много места ще има краткотрайни превалявание, в отделни райони и с гръмотевици. Значителни ще са валежите в района на Северно море и Алпите. В източната част на централноевропейските страни, Прибалтика и Южна Европа облачността ще е разкъсана, над много райони до слънчево.
В Лондон ще е 18°, в Париж 19°, в Берлин и Лисабон – 21°, а в Истанбул ще е 26°. В Белград и Мадрид - 28°, във Виена, Варшава и Москва 24 – 25°. В Рим ще е максимум 29°, в Букурещ 30°, а в Атина 31°.

Отвъд Океана
– във Ванкувър ще е 15°, а в Отава 19 °. В Сан Франциско 21°, в Ню Йорк, Чикаго, Маями и Мексико сити  27 - 28°. В Каракас 25°, в Лима 18°,  Сантяго де Чиле 13°, а в Рио де Жанейро ще е 29°.
В Карачи – 35°, в Риад 41 °, Тел Авив 21°. В Маракеш 31, в Кайро 42°. В Мелбърн 14°, в Сидни 15°. В Окланд 15° и в Уелингтън 13°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27