Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер представя България на Срещата за мир в Украйна

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни в швейцарския курорт Бюргенщок. Форумът, организиран от Швейцария и Украйна, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия. Ще бъдат обсъдени различни въпроси, сред които износът на зърно от Украйна, безопасността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ и хуманитарни въпроси. В срещата участват делегации от около 100 държави. Русия не е поканена, а Китай отказа участие.
България участва в четири работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Назряло е времето за промяна в избирателната система и поява на нов смислен политически проект

19 юни 2024 година е основополагаща дата за 50-ото Народно събрание на България. Президентът Румен Радев свика новоизбраните 240 народни представители на първото им заседание. С предсрочния парламентарен вот българите определиха в пленарна зала да..

публикувано на 19.06.24 в 06:15

Новоизбраното 50-то народно събрание започва работа

За 19 юни президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбрания парламент на България. То ще бъде открито в 09.00 ч. от д-р Силви Кирилов, депутат от "Има такъв народ" (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно..

публикувано на 19.06.24 в 05:30

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33