Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на български стоки за Китай е нараснал двойно

Снимка: mzh.government.bg

С над 37 % е нараснала търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай през 2023 г. Това обяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов на откриването на Българо-китайски бизнес форум в София. По думите му, износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г.

Георги Тахов
През 2023 г. страната ни има положително търговско салдо, което възлиза на 395 млн. щ. д., при 52 млн. щ. д. за 2022 г. Водещите селскостопански продукти в българския експорт за китайския пазар през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г. са царевицата и кюспетата от слънчоглед.

През последните години Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република, работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти.

Във форума участват седем китайски фирми от различни сектори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България все още не покрива критериите за еврозоната

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

България е търсен износител на риба и рибни продукти

През годините България се e превърнала в търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев в производствените бази на..

публикувано на 22.06.24 в 14:29

Липсата на персонал е основно предизвикателство пред хотелиерите

До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат увеличение, то ще бъде не повече от 10%. Хотелиерите обаче не  очакват подобрение на бизнес средата. Това сочат данните от традиционно национално допитване..

публикувано на 22.06.24 в 10:54