Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

6
Снимка: БТА

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар Дерменжи, предаде БТА. 
Сред гостите беше представителят на Външното министерство на България, бившият консул в Тараклия Ангел Маринков.


След полагането на цветя пред паметника, журналистът, краевед и родолюбец Димитър Боримечков разказа за живота, подвизите и смъртта на Олимпий Панов. Учениците от лицея „Олимпий Панов“ изнесоха рецитал с патриотични стихове.


В Тараклия на името на Панов са кръстени лицей и една от улиците. Всяка година се провежда Международен младежки турнир по свободна борба, посветен на паметта на Олимпий Панов. Миналата година Асоциацията на българите по света (АБС) купи къщата на майор Олимпий Панов в Тараклия. Предвидено е, че след реставрация тя ще бъде превърната в музей и културен център за българската общност в града.



Олимпий Спиридонович Панов е български революционер и офицер, командващ артилерията по време на Сръбско-българската война през 1885 г., военен министър във временното правителство на Петко Каравелов след преврата срещу княз Александър Батенберг.

Вижте също:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Македонските българи се наситиха на честото излизане на избори

Интересът към изборите за български парламент и Европарламент в Северна Македония е както и на предишните избори – очаква се гласувалите да са същия брой, около 130. Но македонските българи се наситиха на това често излизане да дават своя глас, каза пред..

публикувано на 09.06.24 в 19:05

Немалко българи в Берлин гласуват за германски кандидати на евровота

Изборният ден в секциите, разположени на територията на българското посолство в Берлин, протича спокойно. В началото на деня е имало известен проблем с една от машините, свързан със слаб контакт с една от флаш паметите, но след рестартиране на машините,..

публикувано на 09.06.24 в 17:45

Красимира Обретенова, Нидерландия: Българите не осъзнават отговорността за бъдещето на страната си

Тези избори се отличават от останалите не толкова заради съвпадението на вота за национален и за европейски парламент, но и защото ще зададат посока, която заради ситуацията в международен план – войните в Украйна и в Близкия Изток и предстоящите избори..

публикувано на 09.06.24 в 16:25