Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване

Снимка: БГНЕС

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), се казва в доклада за страната ни, изготвен от Брюксел, за 2024 г., предаде БНТ.

ПВУ на България е в размер на 5.689 млрд. евро безвъзмездни средства. Досега България е получила само едно плащане от 1,37 млрд. евро.
Буксуването в изпълнението на плана обаче пречи на страната ни да получи останалите средства.

До момента България е изпълнила само 22 цели от общо 321
. Крайният срок на реализирането на ПВУ е август 2026 г.

Сред препоръките на ЕК е подобряване на бизнес средата. Около 53% от инвеститорите у нас не са уверени, че техните инвестициите са защитени от закона и съдебната система. България е изправена и пред предизвикателства, свързани с декарбонизацията на икономиката и производството на енергия. Според Брюксел отложената либерализация на пазара на електроенергия възпрепятства прехода към чиста и достъпна енергия.

България продължава да има лоши показатели по отношение на енергийната бедност. Делът на населението, което не може да отоплява адекватно домовете си, е 22,5% през 2022 г. - най-високият процент в рамките на ЕС и доста над средния за ЕС (9,3%), се посочва в доклада.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00