Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 17-та година се провежда "София Прайд", както и шествие за семейството

Снимка: sofiapride.org

17-ото по ред шествие "София Прайд" е насрочено за днес. Организаторите го определят като "най-голямото събитие в защита на човешките права в България". Тази година събитието ще премине под лозунга "България е и нашият дом". 8 успели в своята сфера професионалисти от общността застават с лицата и имената си на билбордове в София като част от кампанията. Началото на събитието е обявено за 14 часа на площад "Батенберг". От 16 ч. ще се проведе концерт с участието на известни български изпълнители, сред които Ирина Флорин, а след 19.30 ч. е предвидено мирно протестно шествие. "За провеждането "София Прайд" винаги институциите са били адекватни и винаги сме имали добро сътрудничество със СДВР", сподели пред БНР Радослав Стоянов от БХК и активист за правата на ЛГБТИ общността.
Преди "София Прайд" в столицата ще се проведе шествие за семейството. Организаторите му обясняват, че целта е защита на "традиционното българско семейство и християнските ценности". 
Българската патриаршия по традиция излезе с официална позиция срещу провеждането на Прайда. Оттам отбелязват, че "съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, за наше съжаление, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода". 
"София Прайд" 2024 е подкрепен от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15