Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Липсата на персонал е основно предизвикателство пред хотелиерите

Снимка: Facebook /Visit Sunny Beach

До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат увеличение, то ще бъде не повече от 10%. Хотелиерите обаче не  очакват подобрение на бизнес средата. Това сочат данните от традиционно национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, направено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели към края на първото полугодие. 70% от респондентите отбелязват като основен проблем в хотелиерството липсата на персонал, за малко над 1/5 предизвикателство пред техния бизнес е ръстът на разходите, а за 10% проблем е спадът на туристите от традиционния за конкретния хотел пазар, посочва Георги Дучев, изпълнителен директор на асоциацията. Въпреки че разчитат на внос на персонал, хотелиерите все по-малко виждат това решение като устойчиво. Спрямо миналата година се увеличава процентът на хотелиерите, които смятат да заложат на студенти и ученици в горните класове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С почти 29% е спаднал оборотът на търговските вериги в деня на бойкота

Оборотът на големите търговски вериги в България е намалял с 28,8% в деня на бойкота спрямо предходния ден. Това представлялва понижение от 7,9 млн. лева на дневна база, тъй като оборотът на 12 февруари е възлизал на 27,3 млн. лева, докато в деня на..

публикувано на 15.02.25 в 12:47
Росен Желязков

Правителството ще се бори срещу високите цени на храните, без да се увлича от популизъм

Премиерът Росен Желязков свика в съботния ден извънредно съвещание в Министерския съвет заради високите цени на хранителните стоки. След като на 13 февруари част от българите се включиха в бойкот на търговските вериги за хранителни стоки заради цените..

публикувано на 15.02.25 в 12:28

Над 100 хектара са новите лозови насаждения през 2024 година в страната

Лозаро-винарският сектор се подпомага с близо 26 млн. евро годишно. Това обяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов при откриването на традиционния празник на лозарите и винарите в с. Брестовица, община Родопи, област Пловдив...

публикувано на 14.02.25 в 14:59