Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Таратор
Снимка: bg.wikipedia.org

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на сайта. България получава средна оценка от 4.20 точки. От емблематичните за страната ни ястия лидер е шопската салата с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавърмата (4.4) и тортата "Гараш" с 4.3 точки.
При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.
В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията са италианската, гръцката и испанската.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков и Томи Джойс

Енергийният министър: САЩ е мощен съюзник на България по ключови за региона проекти

Поредица от срещи с представители на Държавния департамент и Департамента по енергетика на САЩ проведе българската делегация, водена от министъра на енергетиката Жечо Станков.  Във фокуса на разговорите бяха задълбочаването на стратегическото..

публикувано на 18.07.25 в 17:50
Георги Георгиев и Велислава Делчева

Велислава Делчева е новият омбудсман

Народното събрание избра за омбудсман Велислава Делчева, предложена от ГЕРБ-СДС. Тя беше избрана сред шестима кандидати със 123 гласа "за", 92 - "против", петима депутати се въздържаха. Делчева положи клетва в парламента. Мандатът ѝ е пет..

публикувано на 18.07.25 в 16:28

Times of India: България е топ бюджетна дестинация в Европа

България постоянно е сред най-бюджетните дестинации в Европа. Това отбелязва Times of India в публикация за седемте най-евтини европейски държави, които всеки пътешественик с ограничен бюджет трябва да посети, и цитирана от Forbes Bulgaria. В този..

публикувано на 18.07.25 в 14:03