Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Таратор
Снимка: bg.wikipedia.org

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на сайта. България получава средна оценка от 4.20 точки. От емблематичните за страната ни ястия лидер е шопската салата с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавърмата (4.4) и тортата "Гараш" с 4.3 точки.
При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.
В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията са италианската, гръцката и испанската.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при пожара в ски център в Турция

Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара в хотел в ски центъра Карталкая в Северозападна Турция. Това предаде БТА, позовавайки се на Министерството на външните работи. Посолството на България в Анкара е в контакт с местните..

публикувано на 21.01.25 в 15:02

2025 г. ще е превратна не само за България, заяви президентът Румен Радев

Пред Петото издание на Софийския икономически форум президентът Румен Радев заяви, че през 2024 г. демокрациите се възползваха от политическите и технологични промени, като свалиха неуспешни лидери, изоставят остарели идеи и прегръщат нови, добре..

публикувано на 21.01.25 в 10:13

България и Черна гора обсъдиха сътрудничеството по "Дестинация Балкани"

Потенциалът за развитие на София и Пловдив в рамките на българската инициатива "Дестинация Балкани" бе обсъден между министъра на туризма Мирослав Боршош и колегите му в туризма и транспорта от Черна гора - Симонида Кордич и Мая Вукичевич. В разговорите..

публикувано на 21.01.25 в 09:21