Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Снимка: esparragosurbina.com

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в провинция Гудалахара, "Торе дел Булгаро", разказва в свой репортаж бТВ. "Живеем много добре. Децата си работят. Спокойно е", разказва Митра, която живее тук с цялото си семейство. Сънародниците ни там са икономически мигранти, привлечени от възможностите за работа. Обясняват, че в България не биха могли да изкарват същите пари. 

Всяка година в Торе дел Бургос се отглеждат и продават тонове аспержи. Адолфо Лопес, собственик на фирма за аспержи, наела около 150 българи, споделя, че от години работи с българи и няма никакви проблеми с тях. Наема чужденци, тъй като испанците предпочитат да не работят на полето. След приключването на сезона част от сънародниците ни се прибират в България, за да харчат парите си, другите остават в Испания и се захващат с друга работа до следващия сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02

Ученици ще се обучават по проекта “Ние сме бъдещето на Босилеград”

Културно-информационният център “Босилеград” подготвя възпитателно-образователен проект за ученици, който се нарича “Ние сме бъдещето на Босилеград”. Проектът ще започне още в началото на септември, а заниманията ще се провеждат в следобедните..

публикувано на 31.08.24 в 07:20

Красотите в Смолянско разгледаха деца от училище "Българче" в Неапол

Забележителности в района на град Смолян разгледаха деца от училище "Българче" в Неапол в четвъртия ден от своята екскурзия у нас по програма „България - образователни маршрути“ на Министерството на образованието и науката, предаде БТА...

публикувано на 29.08.24 в 14:55