Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев разговаря с първите три парламентарни сили преди връчване на мандат за формиране на кабинет

Президентът Румен Радев.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев започна консултациите си с парламентарно представените партии и коалиции, преди да връчи мандата за съставяне на правителство на спечелилата изборите ГЕРБ-СДС. В началото на срещата с първата политическа сила той открои два въпроса – защо българите масово не излязоха да гласуват и какви са шансовете да има устойчив кабинет.

“Излиза, че на практика няма как да се състави правителство”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той увери, че най-голямата парламентарна група ще положи усилия да бъде сформиран кабинет, но след позицията на ИТН, че с първия и втория мандат не може да бъде гласувано правителство, това предопределя отиването на нови избори.

"Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството", заяви Бойко Борисов след консултациите на "Дондуков" 2.
ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, в което министър-председателят е от партията. “Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получат Николай Денков, ГЕРБ да побеждава, а да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява”, коментира Бойко Борисов. Той добави, че не вижда друг вариант, освен първия мандат.

По време на разговорите с втората по сила партия ДПС, според вота на избирателите, зам.-председателят Йордан Цонев заяви, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на изборите. Той призова политиците да загърбят политическото и партийното си его, за да бъдат решени важните проблеми пред обществото.

Йордан Цонев изтъкна и че ДПС разчита на ролята на президента в постигането на компромис между политическите сили. “Нуждаем се от медиация и се надяваме, че Вие ще бъдете на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии”, каза още депутатът. По думите му, предсрочните избори са краен вариант, а не решение.

На последната за днес консултативна среща при президента от ПП-ДБ потвърдиха позицията си, че ще останат в опозиция и няма да се ангажират с политики на сглобки с ГЕРБ и ДПС


"Множат се партиите, които имат желание за третия мандат. Вие бихте ли се строили в анти ГЕРБ -ДПС коалиция под егидата на "Възраждане"?", попита представителите на ПП-ДБ Румен Радев. В отговор бившият премиер Николай Денков заяви, че през последните години ГЕРБ е получавал 6 пъти мандат (без да се брои настоящия), но нито веднъж не е успял да състави правителство. За разлика от тях от ПП-ДБ на два пъти са успели да създадат редовно правителство и са платили висока цена за това. По думите му, този път избирателите са отредили на коалицията ролята на опозиция и първата и втората сили (ГЕРБ-СДС и ДПС) трябва да изпълнят своя дълг към държавата. Денков подчерта, че за ПП-ДБ приоритетите (проевропейска ориентация, развитие на бизнеса, намаляване на неравенствата) не са променени, но не виждат при настоящата политическа ситуация как биха могли да ги реализират.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02