Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

7
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на 68 километра западно от столицата ни, в област Кюстендил се намира малкото село Мурсалево. По официални данни от тази година в него живеят 355 жители. Сред тях са Станислав, неговата съпруга и малкото им дете. Семейството е част от новата вълна българи, които избират спокойния живот сред природата пред адреналина на градската джунгла и преди няколко години се местят в Мурсалево.

Село Мурсалево
"Имам наследствена къща там и това е причината. Искахме да си стегнем имота на дядо ми, да му дадем нов живот, тъй като пустееше. Хората на село са по-различни, по-спокойни и по-небързащи, по-неангажирани в сравнение с деловия човек в града. Също климатът е подходящ за отглеждане на малки деца. Близко е до реката. Имаме повече възможности за отдих, за спокойствие, за четене на книги, за градинска работа, която ни разтоварва след дългия работен ден" – казва пред Росинка Проданова от БНР-Благоевград Станислав Грозданов.  

Станислав Грозданов

Определя мястото така: "Китно, даващо възможности за млади хора и спокойно село".

Младите семейства в Мурсалево все още не са много. "Лично аз се сещам за три семейства, но мисля, че нарастващия им брой е тенденция, която ще продължи и занапред", убеден е българинът. Местното училище и детска градина през последните години не функционират, но за децата от селото е осигурен специален автобус до тези в Кочериново. Работа на място също трудно се намира, но селото е близко до по-големите градове Дупница, Благоевград и столицата София, с добре уредена железопътна свързаност и пътна инфраструктура, което осигурява възможности пред работещите. 

Главната улица на Мурсалево
А от 14 юни насам вечер, след дългия работен ден, площадът на селото предлага и усещането за общност на фона на футболни емоции. В духа на завета на Апостола на свободата Васил Левски – "Дела трябват, а не думи" – Станислав и неговите съселяни, провокирани от Европейското първенство по футбол в Германия и така необходимата ни заедност, решават да издигнат 8-метров екран в центъра на Мурсалево и така всички да се насладят на футболните двубои в компания.  

"На първо място бях провокиран от идеята, че е хубаво в селото през лятото да се случват събития. Ние имаме събор, но той е един път в годината и хората се събират на площада само тогава. Това беше основният ми мотив – да накараме хората да бъдат на едно място, да говорят, да общуват, да бъдат заедно. С оглед на настоящото Европейско първенство по футбол счетох, че това е много добра идея. Като оборудване не е нищо особено – един прожектор, един винил и компютър. Това е." 


С общи средства и оборудване от местното читалище всяка вечер се подреждат пейки, столове и маси в очакване на Цар Футбол и няколко разменени думи, усмивки и разтоварващи емоции. Близо 70 човека се отзовали на поканата за първата вечер преди десетина дни. "Имаше хора дори от Благоевград и кметът на местната община Кочериново Станислав Горов дойде" – с гордост казва Станислав Грозданов. Надява се в хода на първенството интересът и популярността на събитията да набере скорост и все повече хора да гледат с тях късните мачове от турнира, а защо не и финала.

"Не само на мъжете им е интересно. Жени и деца също идват всяка вечер, тъй като тази наша идея не е заключена само в рамките на Европейското първенство. Тя ще продължи и с инициативата "Лятно площадно кино". Всъщност събитие от такъв род никога не се е провеждало преди това в селото, но смятаме да я продължим."

Не питайте Станислав, кой ще спечели купата в Германия. Не е важна крайната цел, а пътят до нея все пак. А пътят на новия живот за село Мурсалево включва и лятна езикова школа по английски език и компютърна грамотност за деца от 7 до 12-годишна възраст. Курсовете започнали веднага след края на учебната година и един от основните преподаватели, разбира се, е Станислав.


"Занятията се провеждат в читалището, което наскоро беше реновирано. Стартирахме в петък и имаме 18 деца на различна възраст, като за първи път такова нещо се прави в читалището. Това, което привлича децата е, че ще се запознаят с нови приятели. Имаме много деца от съседните села – Бобошево, Кочериново и други места, които ще пътуват два пъти в седмицата специално за обучението. Всеки млад човек трябва да допринесе с каквото може да направи малкото общество покрай себе си по-добро място. Привлича ме идеята, че мога да помагам на децата да учат английски език и по този начин инвестираме в бъдещето и на селото. Аз самият съм получил добро образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" и считам, че знанието трябва да се предава."


И докато малките се просвещават и сприятеляват, то големите се готвят за традиционния събор на Мурсалево, който тази година ще бъде на 2 и на 3 август. А когато чуем и последния съдийски сигнал от стадионите в Германия, площадът на българското селце ще бъде завладян от любими български филми и детски кино-вечери. "Планираме от есента да изчистим театъра в сградата на читалището и моята идея е занапред да направим театър на английски език за децата" – споделя ни Станислав Грозданов, убеден в успеха и силата на общността.

Текст: Весела Кръстева (по интервю на Росинка Проданова от БНР-Благоевград

Снимки: БНР-Благоевград, facebook.com/groups/mursalevo, bg.wikipedia.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28