Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. "Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." – съобщи за Радио България Емилия Юкер, председател на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург.  

На 13 юли предстои второто издание на Фестивала, който тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина.

От предварителната програма на този празник на българското слово разбираме, че на събитието ще бъдат представени наградените през 2024 година участници на Ежегодния литературен конкурс за авторско художествено майсторство на българите в Хамбург. 


Също така ще бъдат презентирани новоиздадени книги на автори като проф. Златимир Коларов (България), Василен Васевски, Снежана Галчева и Калина Томова (САЩ),  Михаил Михайлов (Танзания), Мария Стайкова и Виктория Забуковец (Австралия), Таня Иванова, Андрей Андреев, Мария Шандуркова, Нина Тошич, Росица Копукова, издадени в България и други.

Специално място във форума е отделено и на издателство "Anthea" (Берлин), което сътрудничи с български творци, като Георги Бърдаров, Анджела Димчева и др.

Четенията и творческите обсъждания ще бъдат допълнени и от изложение на художествена литература и списания на немски, испански, английски и други езици на различни издателства.


"Благодарим, че много от Вас предоставихте безвъзмездно Ваши издадени произведения на български език по имейл или книги, които ще разгледаме и че предоставихте наградни материали за Фестивала. Благодарим много на Изпълнителната агенция и на Конфедерацията, че подкрепихте с книги и наградни материали Фестивала, българската литература и българите в Хамбург" – написа още Емилия Юкер в поканата за предстоящото събитие.

Снимки: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург, Фейсбук/ Емилия Юкер



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37