Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборът на новия български патриарх

Снимка: БАН

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Българската православна църква избира патриарх

Съборът започна с неделна литургия в Синодания параклис, след което врачанският митрополит Григорий, който е и наместник-предстоятел на Светия Синод, поведе участниците към Българската акадамеия на науките за официалното откриване. “Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение”, заяви той.

След първото гласуване стана ясно, че митрополитите Григорий и Даниил отиват на балотаж. За врачанския митрополит Григорий са дали гласа си 64-ма делегати, за видинския Даниил – 51, а за Гавриил Ловчански – 19.

Очаква се името на новия български патриарх да стане известно в 14,30 ч. След това в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей и на представители на поместни православни църкви ще се състои интронизацията на новия глава на Българската православна църква. Церемонията ще уважат също президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В 18,00 ч. държавният глава и новият български патриарх ще участват в церемония по полагане на венец пред Паметника на Незнайния воин.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Специално събитие ни информира за правата при пътуване със самолет

Европейският потребителски център България и ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" организира изнесен щанд - част от информационна кампания за правата на пътниците при пътуване с въздушен транспорт - на летище София, Терминал 2,..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Започва издаването на лични карти от ново поколение

От 17 юни 2024 г. започва издаването на българска лична карта по нов образец, съобщават от Дирекция "Български документи за самоличност". С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен..

публикувано на 17.06.24 в 08:41

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44