Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Снимка: spacecampturkey.com

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии.

Space Camp Turkiye e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА. Интересът към него е голям и неслучайно българските ученици заемат второто място след домакините по брой спечелени медали в рамките на лагера.

Най-мотивиращ за децата е фактът, че това, което виждат по филмите, изведнъж се появява пред очите им и те участват в него”, казва Александър Ангелов от маркетинг екипа на центъра. Той дава за пример осъществяването на мечтата за полет в Космоса: “Изведнъж на 12 години в Спейс кемпа можеш да се качиш в совалка и да я управляваш.” По този начин децата разбират, че ако наистина искат нещо, могат да го постигнат и това буквално променя мирогледа им на много ранна възраст, вярва Александър Ангелов.

Български деца ще се подготвят за астронавти в космическия център Space Camp в Измир

Друго предимство на космическия лагер е че учениците създават приятелства с връстници от различни части на планетата.

Интересът на децата към космонавтиката се увеличава, казва Диляна Георгиева от маркетинг екипа на центъра. “За тях става по-реално и достижимо, когато могат да видят, да пипнат, да усетят как би се чувствало тялото им при 1/6 гравитация, сякаш са на Луната. Няма дете, което да не е изкушено от Космоса и преживяването в космическия лагер прави тази мечта реалистична”, добавя тя.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45