Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Снимка: bgtourism.bg

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък, който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и буквално се е надвесил над град Лъки. Заход за него има само от югоизток. Оттам, по планинското било, безопасно се достига до подножието му. Сега най-стръмната и екстремна част на пътеката до Станчов Камък ще бъде обезопасена с метално въже, а по трасето на маршрута, започващ от асфалтовия път край село Манастир, ще бъдат поставени маркировъчни знаци и указателни табели, съгласувани с Български туристически съюз. Идеята е районът да стане достъпен и за по-неопитните планинари.


От Връх Станчов Камък се разкрива прекрасна панорама към град Лъки, рид Крушевска планина и Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи.
В околностите пък има поредица от водопади, като "Гюмбюртията" край село Белица и "Св. Дух" край село Манастир. В момента се обновяват и пътеките, които водят до красивите водопади в "Халилковското дере" и "Чавдар дере".

Вижте още: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26