Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

Димитър Главчев
Снимка: gov.bg

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата годишнина от основаването на алианса другата централна тема е била подкрепата за Украйна.Главчев припомни, че България оказва помощ на Киев от началото на войната, а помощта на Алианса като цяло е базирана на международното право и документите на ООН.

Във Вашингтон Главчев разговаря и с македонския премиер Християн Мицкоски. "Бяхме на едно мнение, че трябва да се намали напрежението в говоренето - отбеляза Главчев. - Отношенията между двете страни трябва да се нормализират и да се върнат в руслото от 2017 г., когато беше подписан договорът за добросъседство. Изискванията за членство в ЕС трябва да се спазват. Нашата позиция е общоевропейска - държавите кандидати за ЕС трябва да спазват изискванията, които са към всички", подчерта той.

На форума премиерът е разговарял също с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с албанския премиер Еди Рама, предава БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15