Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Цариброд
Снимка: БГНЕС

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград и Пирот работят в Сливница, Драгоман и София.

"В България им плащат по 2000 лв., дори на неквалифицирани работници. За нас тази сума е недостижима", обяснява Димитров. През последните години все повече граждани на Сърбия, особено от пограничните градове, получават българско гражданство. Младежите предпочитат висшето образование в България. "Младите не се връщат тук (от България), няма и къде да се върнат. Тяхната перспектива надхвърля Димитровград", споделя кметът. Причината е, че България им предоставя много по-високи доходи и по-благоприятни условия за живот, твърди кметът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Николова

Мария Николова – българка от Бесарабия, която върна семейството си към корена

Украинският Болградски район е считан за своеобразна "столица" на бесарабските българи. Това е районът, в който живее най-компактно етническо българско население зад граница. Сънародниците ни намират убежище в Бесарабия и създават там своите..

публикувано на 03.09.24 в 10:20

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44