Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици завоюваха 4 медала на Международната олимпиада по химия

Снимка: icho2024.sa

Български ученици спечелиха 4 медала на Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия, проведена от 21 до 30 юли. Те завоюваха един златен, един бронзов и два сребърни медала.
Златото беше спечелено от дванайсетокласника Виктор Лилов, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Сребърните медали са за дванайсетокласниците Преслав Георгиев и Явор Христов, а бронзовият е при десетокласника Никола Нинков.

Виктор Лилов се класира на второ място в света в конкуренция с най-добрите 327 ученици от 84 държави. През април Виктор вече спечели и златен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия, проведена в Китай. Преди седмици спечели и златен медал от 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан. Така той е първият български ученик с отличия едновременно от двата най-силни международни турнира по биология и химия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с най-големия дарител на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05