Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев поздрави Гордана Силяновска-Давкова по случай националния празник на РСМ

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев поздрави президента и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката.

“Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани”, заявява Румен Радев в поздравителния си адрес. По думите му, високите идеали на въстанието днес стоят в основата на ценностите на обединена Европа.

Румен Радев изтъква, че общото ни европейско бъдеще изисква воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и че страната ни остава решена да работи за изграждането на добросъседски отношения с РСМ и да оказва подкрепа за изпълнение на договорените критерии за членство в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на..

публикувано на 29.09.24 в 15:29
Андрей Ковачев

Страните от Западните Балкани трябва да си напишат домашното, ако искат да влязат в ЕС

Не е необходим посредник за отношенията между България и Северна Македония , каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев по повод предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да посредничи между София и Скопие. Служебният премиер заяви, че..

публикувано на 29.09.24 в 13:54

Димитър Главчев свиква извънредна среща за извеждането на българите от Ливан

На среща в Министерския съвет, свикана от служебния премиер Димитър Главчев, ще бъдат обсъдени мерките, които страната ни предприема за безопасното извеждане на българите от Ливан, съобщи правителствената пресслужба. Ще участват представители на..

публикувано на 29.09.24 в 11:26