Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Снимка: БТА

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше официално открита днес в черноморския град.



Експозицията показва едни от най-значимите съкровища, открити по нашите земи - оригинали и две копия, предаде БТА.



Сред предметите има такива, които не са показвани до този момент, както и постъпили в последните години във фонда на НИМ.



Посетителите могат да видят прочутото съкровище на тракийската принцеса /жрица от могилата при Синеморец, случайно откритото Малко Преславско съкровище, което по своя характер и богатство е несравнимо, съкровището от Над Сент Миклош и др.

Експозицията може да бъде разгледана до 14 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00