Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават вечерите на българската култура в Албания

Български ритми ще звучат на 12 и 17 август в Дуръс

Снимка: МВнР

Вечерите на българската култура в Албания продължават и през месец август. Първите изяви бяха през юни, когато фолклорни групи от България представиха български носии, народни танци и песни пред театър "Александър Мойсиу" в гр. Дуръс. Планирани са още два концерта във втория по население град в Албания – на 12 и 17 август 2024 г., научаваме от информация на МВнР.


Фестивалът „Вечер на българската култура“ традиционно се организира от Джейлян Демирев, дългогодишен главен художествен ръководител и хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" в Плевен и патриот с голяма душа. От тази година подготовката на събитието се осъществява и с подкрепата на посолството на България в Тирана.

В концертите през юни на сцената в Дурас се изявиха женският танцов състав "Извор", певческата група "Белянки" от Народно читалище "Бъдеще-1926" в с. Бели Извор и Детският танцов състав "Радост" при Центъра за работа с деца в гр. Враца. Своите умения представиха още танцовата школа "Нанков", гр. Враца, танцов клуб "Фламинго Етно", гр. Бяла и смесена фолклорна група "Васильовска китка" при Народно читалище "Христо Ботев- 1941", с. Васильово. Групите бяха подготвили разнообразна програма на площада, предизвиквайки голям интерес сред местните жители и гостите на града.

Посланикът на България г-н Ивайло Киров и г-н Демирев заедно връчиха почетни плакети на отличилите се изпълнители.
Третото издание за 2024 г. на фестивала "Вечер на българската култура” гостува и в още един албански град Шияк. В концерта участваха клуб "Фламинго ЕТНО”, гр. Русе, с ръководител Величка Бистрашка, Представителният танцов състав "Хемус” към Община Враца с главен художествен ръководител Геновева Спасова и танцов клуб при НЧ "Максим Горки 1928”, с. Просена, с ръководител Величка Бистрашка.

В чест на гостите от България на централния площад в града беше организирано изложение на продукти на местни земеделци и занаятчии. Специално приветствие отправиха заместник-кметът Шпреса Доми и детската фолклорна група на Шияк. Участниците получиха и сертификати, връчени им от Асен Пачев, ръководител на секцията по публична дипломация в българското посолството в Тирана и от зам.-кмета на Шияк г-жа Доми.
Добрата организация от страна на домакините и удовлетворението на участниците и публиката са заявка за провеждането на подобни вечери в гр. Шияк и през 2025 г.
Вижте също:
Снимки: МВнР
Редактор: Весела Манчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското школо "В. Левски" в Баркинг открива учебната година

На 9 септември отваря врати за новата учебна 2024/2025 година българското школо "Васил Левски" в Баркинг, Великобритания. "Нямаме търпение да напълните класните стаи, за да учим и да се забавляваме заедно", споделиха във Фейсбук дни преди първия..

публикувано на 09.09.24 в 16:51

Онлайн тренировките на формация "Феникс" от Базел привличат любители на фолклора от няколко държави

Балканската танцова формация "Феникс" кани любителите на народните танци за тренировки през новия си творчески сезон. От четири години те се провеждат онлайн през платформата "Зуум". Участващите в тях са от поне шест страни в Европа. През..

публикувано на 09.09.24 в 13:47

Илияна Йотова откри учебната година в неделното училище “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона. Тя поздрави учениците за усърдието им да посещават занятията през почивните дни след цяла седмица, прекарана в испанското..

публикувано на 08.09.24 в 09:33