Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е номинирана за магистър на годината на Университета в Утрехт

Снимка: FB/Bilyana Manolova

Българката Биляна Манолова, изследвала начина, по който разказваме за комунистическото си минало, е сред тримата номинирани за годишната награда за завършилите магистратура в Университета в Утрехт, съобщи "Дневник". Тя е от София, учила е в испанската гимназия "Мигел де Сервантес", завършила е културология в Лондон и след 2 години работа в консултантска компания се заема с магистратурата по сравнително литературознание в Нидерландия. Тезата, която е защитила, е "Формирането на постсоциалистическата субективност в житейските наративи от България, Русия и Украйна".

Биляна Манолова не знае как номинацията ѝ е стигнала до този етап, но споделя, че на Запад има растящ интерес към изследване на посткомунистическото пространство и общества, най-вероятно предизвикан от агресията на Владимир Путин срещу Украйна през февруари 2022 г. "Бях пред петото си интервю за стипендия за докторантура (спечелила е правителственото финансиране за 4 години за Университета на Амстердам - бел. ред.), когато ми се обадиха да изпратя бързо нужните документи", споделя Биляна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05
Снимка: Българско школо „Розова долина” в Тотнъм, Лондон

396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

Над 32 000 български деца в 43 страни на 6 континента събира първият училищен звънец във всички 396 български неделни училища по света, регистрирани за учебната 2024-2025 г. Над 2000 учители отново ще предават знания на малките ни сънародници – не..

публикувано на 16.09.24 в 06:15

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16