Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландката Естер Вилемс увлича своите сънародници в ритъма на българските народни танци

Снимка: Клуб за народни танци „Зора“

Нидерландката Естер Вилемс продължава да привлича хора от различни градове и националности в своя клуб за български народни танци, създаден в Хага и носещ името "Зора". Основан е през 2017 година и още тогава в него се записват 13 души, които с времето достигат до 50. Изминалия сезон 2023-2024 г. Вилемс определя като най-успешния досега. Съставът ѝ участва в редица сценични изяви и събори, както в Нидерландия, така и в Белгия, Франция и Германия.

Освен с изучаването на български народни танци, формацията организира надигравания между различни нидерландски групи, както и игри, в които изпитва знанията на участниците по отношение на българските традиции и фолклор.

Повече подробности за живота на Естер Вилемс и любовта ѝ към България чуйте в интервюто, което тя даде специално за Радио България.

Снимки: Клуб за народни танци "Зора"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарен Картър

Британец, бивш военен, възпява България в рими

След като посвещава 23 години от живота си на Кралския военноморски флот, британецът Дарен Картър решава да се уволни през 2013 г. Признава, че в продължение на години се е носил без посока през "бурните води на живота" - от работа..

публикувано на 31.07.24 в 10:55

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Доц. Марко Скарпа

Доц. Марко Скарпа: Езикът и азбуката не бива да служат за противопоставяне, а да се оценяват като общо богатство

Доц. д-р Марко Скарпа изследва Кирило-Методиевото наследство и ролята на южнославянските скриптории и работилите в тях за разцвета на културата на Балканите през XIV век книжовници. Интересува се също от отзвука, който духовният подем в България и във..

публикувано на 15.07.24 в 09:20