Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

4
Снимка: БТА

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години от рождението на легендарния певец. В София тя е подредена в зала 3 на Общински културен институт "Красно село".

Там могат да се видят 41 фотоса, запечатали семейния и творческия живот на Борис Христов. Сред архивите са запазени много снимки, запечатали сценичните му изяви заедно с мъжки хор "Гусла", който продължава да концертира и днес и провежда своите репетиции в сградата на ОКИ "Красно село". Големият оперен певец, освен че е бил хорист в "Гусла", дълго време продължава да следи дейността на този хор, макар и да живее извън България. Посещавал е много от техните изяви зад граница, дори и на неговото погребение през 1993 г. в София, присъства хор "Гусла", като изпълнява там някои от емблематичните си песни.

Паметта за Борис Христов се свързва и с това, че той се превръща в една от фигурите, по които навън се разпознава България през 90-те години на м.в.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25