Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Патриарх Даниил
Снимка: Елена Тамакярска

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник.
“Нека усърдно се молим Господ да ги укрепи нашите братя и сестри от Украинската православна църква, да вразуми държавниците, да даде мир на земята украинска. Да се прекрати тази война, това братоубийство”, заяви патриархът.
Призивът на Негово Светейшество е по повод подписания от президента Володимир Зеленски закон, с който се предвижда закриването на Украинската православна църква, заради историческата ѝ свързаност с Руската. В момента УПЦ е единствената канонична православна църква в страната, призната от 15-те поместни православни църкви, сред които и българската.
По думите на патриарх Даниил, християните в Украйна са поставени пред изпитание, каквото навремето е наблюдавано и в България, когато е имало разкол в църквата ни, създаден от политиците. Болшинството от православните християни в Украйна са към Украинската православна църква. Нека си помислим пред какво изпитание са изправени тези хора, призова патриарх Даниил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10