Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменаваме страданията на Св. Йоан Предтеча със строг пост

Снимка: архив

На 29 август Българската православна църква възпоменава Отсичане честната глава на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.
За Христовата Църква св. Йоан Предтеча е най-велик сред пророците и затова отбелязва неговата памет шест пъти в годината. На 23 септември – зачатието му, 24 юни - рождението, на 29 август - неговата смърт, на 7 януари като Кръстител на Божия Син, на 24 февруари - първото и второто намиране на честната му глава, а на 25 май – третото, когато тя била пренесена в Цариград.

На днешния ден Църквата ни е отредила строг пост, без олио, в знак на съпричастност към мъченичеството на светеца. Прието е също, по аналогия с пролятата му кръв и страданията му, да не се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

В народния календар денят се нарича Секновение, заради поверието, че на този ден денят и нощта се „секат“ и стават равни. Времето застудява, водата става изстива и лятото отминава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05