Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Запрянов:

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба, заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се повиши и интересът към армията, за да бъдат попълнени вакантните длъжности.

По този начин стимулираме доброволната военна служба”, подчерта министърът. Той обаче уточни, че ако мярката не доведе до промяна в близка перспектива, въпросът за връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред и у нас.

Минималните разходи за отбрана трябва да нараснат на 2,5% от БВП, каза Атанас Запрянов. “Руската агресия срещу Украйна генерира необходимост от много по-големи способности и това води до увеличение на военните разходи в някои страни”, обоснова се той.

Що се отнася до военната помощ, която предоставяме на Украйна, министър каза, че цялото необходимо въоръжение и техника за армията ни е налично. “По никакъв начин не се нарушава нашата окомплектованост”, потвърди той.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10
Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети..

публикувано на 16.09.24 в 15:41