Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024г.:

Регистрирани за изборите са 28 партии и 11 коалиции

Снимка: БГНЕС

За предстоящите предсрочни избори на 27 октомври 28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие. Предизборната кампания за седмите, в рамките на 4 години, парламентарни избори започва на 27 септември.

ЦИК регистрира всички партии и коалиции, подали документите си в срок. До 14 септември, според условията на т. нар. "неприключила проверка", главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите. Ако има формация с некоректна подписка, ЦИК взема решение за заличаването ѝ от списъка за участниците в изборите. Освен това, до 21 септември т.г. Комисията регистрира за участие в изборите партия или коалиция, в случай че съдът е отменил решението за отказ за регистрацията ѝ.


По време на национално съвещание на МВР, посветено на изборите, служебният вътрешен министър Атанас Илков заяви, че полицията ще противодейства успешно на купуването и продаването на гласове.
От своя страна служебният премиер Димитър Главчев посочи, че правителството няма да допусне твърдения, че МВР опорочава изборите и че "едва ли не МВР провеждало изборите, което никъде не е записано". По думите на Главчев, ролята на МВР както и на служебното правителство, освен всички други задължения, е осигуряването на честни и прозрачни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подновява се процедурата за избор на нов главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС подновява процедурата за избор на нов Главен прокурор на заседанието си, което е насрочено на 9 септември. В дневния ред, който е от три точки е предвидено първо да се изменят правилата за избор на обвинител номер едно,..

публикувано на 04.09.24 в 18:29

ЦИК реши да приеме документите за изборите и на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия реши на извънредно заседание да приеме паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски, като двете заявления ще бъдат записани в..

публикувано на 02.09.24 в 16:40
Иван Кондов

Традицията в българо-иранските отношения е предпоставка за градивно бъдещо взаимодействие

Служебният министър на външните работи Иван Кондов поздрави в телефонен разговор министъра на външните работи на Ислямска република Иран д-р Абас Арагчи за назначаването му на поста в края на миналия месец. В съобщение на МВнР се посочва, че..

публикувано на 02.09.24 в 13:15