Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

Министрите на културата на РСМ и България: Културата може да е мостът между нас

Снимка: president.bg

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените проблеми между нас, каза президентът Румен Радев. Пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево", където участва като втори пилот в демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ, държавният глава коментира предстоящата си среща с македонския президент Гордана Силяновска - Давкова. Тя идва в София неофициално за оперната постановка „Набуко“, която представя на българска сцена операта от Скопие. Според Радев отворените въпроси трябва да се решават на основата на Договора за сътрудничество.

В парламента служебният премиер Димитър Главчев също подчерта, че София няма да предоговаря своята позиция за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС

Културата е мост между двете държави



Министърът на културата Найден Тодоров се е срещнал в София с колегата си от Република Северна Македония – Зоран Лютков, съобщиха от Министерството на културата. Двамата събеседници са оценили високо сътрудничеството между двете страни в областта на културата и изкуствата. Министър Лютков е използвал възможността да покани министър Найден Тодоров на постановката „Набуко“ в Софийската опера и балет тази вечер, с която гостува Националната опера и балет от Скопие. Двамата министри са дискутирали възможностите за обмен на театрални и оперни постановки, както и участие в рамките на големи културни фестивали в двете страни.

Тодоров и Лютков се обединиха около тезата, че културата е един от мостовете, който може да допринесе за развитието на добросъседски отношения, и са изразили готовността си да продължават да работят в тази посока.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има..

публикувано на 17.09.24 в 15:47

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09