Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Снимка: bulgarianchurchlondon.co.uk

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания.

Работата по реконструкцията на храма стартира през ноември 2023 г. Очаква се ремонтът да бъде завършен през 2025 г. Това ще предостави възможност голямата българска общност във Великобритания да има свой собствен функциониращ храм (към настоящия момент православните ни сънародници се черкуват в храм на Вселенската патриаршия по договор до края на тази година). Обособяването на духовно средище е от ключово значение, тъй като поради липса на храм представителите на българската общност там посещават руски, сръбски и гръцки православни храмове, където попадат и под чужди политически влияния, пише правителствената пресслужба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44
Театрално студио

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си. “ Интерактивният спектакъл разкрива културното..

публикувано на 24.08.24 в 17:20

Увеличават часовете по майчин език за етническите българи в Молдова

Етнически българи, посещаващи над 40 училища в Молдова, ще изучават още един час български език и литература през тази учебна година, предвижда програма на тамошното образователно министерство. Целта е сънародниците ни да усвоят добре литературния..

публикувано на 24.08.24 в 15:40