Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грозят ни санкции от ЕК, ако не ускорим одобряването на проекти за възобновяема енергия

Снимка: ЕС/БТА

Европейската комисия призова България и още 25 страни от ЕС да въведат правилата за ускоряване на процедурите при издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.

Новите правила трябваше да влязат в сила до 1 юли т.г., затова ЕК започва процедури за нарушение и вече е изпратила официални уведомителни писма до всички държави с изключение на Дания, която е успяла да спази този срок.

Правилата предвиждат опростени и ускорени процедури за издаване на разрешителни, включително по проекти за включване на допълнително добитата възобновяема енергия в електроенергийната мрежа.

България, както и другите посочени от ЕК страни, имат двумесечен срок, за да въведат правилата за ускоряване на процедурите. В противен случай може да се стигне до наказателна процедура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Фич Рейтингс”: Само ценовата стабилност спъва България за влизане в еврозоната

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Положителната перспектива отразява изгледите на..

публикувано на 19.10.24 в 11:53
Росен Карадимов

Технологичен гигант от Тайван иска да строи завод край Пловдив

Тайвански технологичен гигант преговаря за изграждането на голяма производствена база на територията на Тракия икономическа зона край Пловдив. Това съобщи министърът  на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се запозна с хода на..

публикувано на 16.10.24 в 18:44

България е 52-ра сред 165 страни по икономическа свобода

България е на 52-ро място по икономическа свобода в света за 2024 г., показва последното проучване на канадския институт "Фрейзър", съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ). Проучването измерва степента на икономическа свобода в 165..

публикувано на 16.10.24 в 16:52