Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кондов:

Добросъседските отношения са крайъгълен камък в процеса на разширяване на ЕС

Снимка: Министерство на външните работи

Европейската интеграция е най-добрият начин за гарантиране и насърчаване на мир, сигурност, демокрация, човешки права и върховенството на закона в интерес на гражданите на страните от процеса на разширяване. Тази позиция изрази служебният външен министър Иван Кондов в Ню Йорк по време на неформалната закуска на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива, домакинствана от албанското председателство на формата.

Дискусията беше фокусирана върху възобновения импулс за разширяване на Европейския съюз на фона на новите геополитически обстоятелства и продължаващата руска агресия срещу Украйна.

В изказването си Иван Кондов изтъкна, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения играят съществена роля в подготовката и са крайъгълен камък в процеса на разширяване. Той каза още, че очаква с нетърпение да види всички кандидатстващи страни като пълноправни членки на ЕС. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова

Илияна Йотова пожела на избирателите да помнят края на 50-ия парламент и да направят достоен избор

Петдесетото Народно събрание приключи по начин, който е преди всичко много обиден за нас, българските граждани , коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в Маджарово, където се състоя националното поклонение “Ден на тракийската памет” на мемориалния..

публикувано на 28.09.24 в 15:23
Рая Назарян

Рая Назарян ще свика извънредно заседание на парламента при желание на 1/5 от депутатите

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще свика извънредно заседание, ако една пета от депутатите предложат конкретни теми и точки. В Кюстендил, където е гост на Празника на плодородието, Рая Назарян уточни, че правилникът й позволява..

публикувано на 28.09.24 в 14:43
Абдула Бухабиб и Иван Кондов

Външният министър увери ливанския си колега, че България няма нищо общо с взривените пейджъри

На кратка среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк служебният външен министър Иван Кондов е запознал Абдула Бухабиб – министър на външните работи и имиграцията на Ливан, с резултатите от разледването, извършено от българското правителство..

публикувано на 28.09.24 в 09:20