Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред еврейската нова година Рош Хашана българите в Израел са спокойни

Йерусалим, 1 октомври 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Българският евреин Давид Леви, който преживя ракетната атака на Иран срещу Израел в бомбоубежище, съобщи за БНР, че обстановката в страната се е успокоила с отварянето на въздушното пространство. Това е знак, че атаката е преминала, посочи той.
Снимка: Facebook /Давид Леви

Ударът е бил неуспешен за Иран, защото няма нито една жертва, смята Леви. Очакванията са за ответна реакция на Израел, но ситуацията не е стресова в еврейската държава. Според него подготовката на населението е била изключително добра и те вече се готвят за празника Рош Хашана (Добрата година).

Започва еврейската Нова година и след нея има 10 дни празници. Ако Иран бяха забавили атаката, сигурно щеше да има много повече цивилни жертви, коментира пред БНТ доц. Мира Майер. "САЩ не искат голяма война до президентските избори на 5 ноември, защото тя би навредила на демократическата партия", допълни Майер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училище "Българче" в Дубай отваря врати за новата учебна година

Училище "Българче" в Дубай, Обединени арабски емирства, отваря днес врати за първия учебен ден от 11:00 часа местно време, научаваме от БТА. „Ще открием новата учебна година с песен, ще се срещнем всички – учители, ученици и родители, ще се..

публикувано на 14.09.24 в 06:40
Митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха литургия в Дубай

Българите в Дубай създадоха своя църковна община носеща името на Св. Иван Рилски

С благословението на Йоан Десети, патриарх на Антиохия и на целия Изток, и по решение на Светия синод на Българската православна църква митрополит Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха литургия в Дубай. Двамата владици са..

публикувано на 16.06.24 в 12:58
Проф. д-р Антон Андонов

Семинар по български фолклорни танци в израелския град Бат Ям

Семинар по български народни танци ще се проведе днес в град Бат Ям в Израел (ул. „Хавива райк“, №3) от 18,30 ч. Ще го води проф. Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив..

публикувано на 16.06.24 в 06:10