Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще подпише споразумение в областта на сигурността с Украйна

Снимка: БТА

Министерският съвет одобри подписването на Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между България и Украйна и присъединяването на страната ни към представения по време на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли "Компакт за Украйна".

"Компактът за Украйна" бе одобрен на специално събитие след края на срещата и към него се присъединиха 23 държави-членки на Алианса, сключили към тогавашния момент двустранни споразумения за сигурност с Украйна. Инициативата предвижда оказване на политическа подкрепа на Украйна, както и координиране и ускоряване на усилията за подпомагане на украинската страна в областта на сигурността.

"С подписването на споразумението и последващото присъединяване на България към "Компакта за Украйна" ще се потвърди продължаващата ни подкрепа и солидарност за легитимната борба на украинската страна срещу руската агресия, както и желанието на България да продължи да участва активно в международните усилия за подпомагане на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план", се казва в правителственото решение от днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът Главчев: Към момента няма заплаха за сигурността на страната

Към момента няма информация за застрашаване на средата за сигурност на българските граждани. Въпреки това са взети засилени мерки за сигурност в страната, осигурена е охрана на стратегически места у нас. Това беше оповестено след края на свиканото за..

публикувано на 02.10.24 в 19:14

До края на годината САЩ и България отново ще проведат стратегически диалог

Служебният външен министър Иван Кондов се срещна в САЩ с Джон Бас, и.д. подсекретар по политически въпроси в Държавния департамент. Двете страни са споделили желание следващата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ да се проведе до..

публикувано на 01.10.24 в 14:28

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08