Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на РСМ: Няма да се отклоним от членството в ЕС, но няма да лъскаме обувки


Правейки оценка на първите 100 дни на кабинета си, македонският премиер Християн Мицкоски отчете, че правителството се е справило решително с предизвикателствата и че няма да се отклони от членството в ЕС. "Ако смятате, че трябва да лъскаме обувките на европейските политици, аз не съм такъв. Не съм твърдоглав човек, готов съм да приема аргументи, но до момента не съм чул аргументи защо не трябва да сме членове на ЕС". Това заяви той по повод решението на европейските институции да разделят Северна Македония (РСМ) и Албания по пътя им към ЕС и да оставят съседката ни първо да си свърши домашното, а именно да внесе исканите от България промени в конституцията, като включи в нея и етническите българи.

Политиката на Мицкоски се сблъсква с острите критики на лидера на Социалдемократическия съюз от опозицията Венко Филипче, според когото за 100 дни правителството на ВМРО-ДПМНЕ е погребало европейското бъдеще на страната "и ни остави на дъното на Балканите". Цитиран от "Радио Слободна Европа", той каза, че Мицкоски е действал, сякаш "държавата е негова" и не е предложил нито ясен път напред, нито алтернатива.

Черна гора се присъединява към SEPA от 1 януари 2025 година


Черна гора ще стане член на Единната зона за плащания в евро /SEPA/ от 1 януари 2025 г., обяви генералният директор по политиката за съседство и преговори за разширяване в Еврокомисията (DG NEAR) Герт Ян Купман, предаде МИНА, цитирана от БТА. Очаква се включването на Черна гора в Единната зона за плащания в евро да стимулира значително икономиката и бизнес климата в страната, предлагайки нови възможности на гражданите и компаниите. По думите на Купман, не след дълго Черна гора ще бъде последвана от Албания и Северна Македония.

SEPA е зона, в която компаниите имат възможност да нареждат и да получават плащания в евро при еднакви общи условия, права и задължения, независимо от местонахождението си. Към момента зоната обхваща всички страни от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Монако.

Гърция въвежда по-строги наказания за насилници-тийнейджъри


Гръцкото правителство предлага по-строги мерки за борба с нарастващото насилие сред тийнейджърите след бруталното нападение над 14-годишно момиче в Глифада, което разбуни духовете в цялата страна. Предлаганите мерки предвиждат "сваляне" на възрастта за изпращане на тийнейджъри в поправителен дом от 15 на 14 години и налагане на по-строги наказания за родителите на непълнолетни извършители, пише БГНЕС. Относно  родителите на непълнолетните нарушители съществуващият закон позволява до една година затвор за родителска небрежност, но се очаква този срок да бъде увеличен и съчетан с глоби, започващи от 5000 евро.

Криминологът проф. Джанис Панусис отбелязва, че младежката престъпност в страната става все по-насилствена, макар броят на престъпленията засега да остава нисък в сравнение с нивото им в Европа като цяло и в САЩ.

Брашов се оказа най-привлекателният град за живеене в Румъния

Брашов

Брашов е най-привлекателният град за живеене в Румъния според Индекса за привлекателност на градовете, изготвен от румънския Институт за визионерски градове, съобщава "Евронюз Румъния". След него в Топ-5 се нареждат Клуж-Напока, Орадя, Сибиу и Тимишоара. Нататък следват Констанца, Букурещ, Яш, Алба Юлия и Пиатра Нямц, предаде БТА. Анализът включва оценка на 11 фактора, влияещи върху привлекателността на града за преместване/живеене. Според социолозите, при определянето на привлекателността на един град възможностите за свободното време вече изпреварват традиционни фактори като добре платени работни места. Друг важен показател е добре развитата основна инфраструктура - пътища, канализация, достъп до газ и вода. Изследването е направено на базата на допитване сред 1200 души.

Брашов е седмият по големина град в Румъния с население 253 200 души. Той е разположен в Трансилвания, на около 160 км северно от Букурещ.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: dw.com, SEPA, protothema.gr, romania-insider.com


Още от категорията

Радослава Кафеджийска става генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Кафеджийска на длъжността генерален консул на България в Одрин, Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг. Радослава Кафеджийска е юрист по..

публикувано на 27.09.24 в 18:29

По съседски: Събития с балкански адрес

На 15 октомври Албания започва преговори по същество за присъединяване към ЕС Постоянните представители на ЕС в Брюксел единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство. Началото ще е на 15 октомври с междуправителствена..

публикувано на 27.09.24 в 09:50

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

Външните министри на България, Румъния, Гърция и Хърватия традиционно се срещнаха в рамките на Общия дебат в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи външно министерство. Първите дипломати обсъдиха продължаващата война в Украйна и последиците за..

публикувано на 27.09.24 в 09:03