Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паоло Джентилони: България не може повече да отлага решението по измененията на ПВУ

Людмила Петкова с Паоло Джентилони
Снимка: minfin.bg

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата преди днешното заседание на Еврогрупата стана ясно, че Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, както и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ. Петкова заяви, че служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на изготвените промени в Плана, свързани с декарбонизацията на енергетиката ни.

Петкова също изтъкна, че проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП. Комисарят акцентира, че е важно не само изпълнението на конвергентните критерии, но и запазването на финансовата устойчивост на страната в средносрочен план, с оглед приемането на България в еврозоната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на РСМ: Няма да се отклоним от членството в ЕС, но няма да лъскаме обувки Правейки оценка на първите 100 дни на кабинета си, македонският премиер Християн Мицкоски отчете, че правителството се е справило решително с..

публикувано на 04.10.24 в 10:05

Липсата на пълноценно членство в Шенген носи загуби в милиарди за България и Румъния

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, но и за икономическото развитие на региона, заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и..

публикувано на 03.10.24 в 16:23

Премиерът Главчев: Към момента няма заплаха за сигурността на страната

Към момента няма информация за застрашаване на средата за сигурност на българските граждани. Въпреки това са взети засилени мерки за сигурност в страната, осигурена е охрана на стратегически места у нас. Това беше оповестено след края на свиканото за..

публикувано на 02.10.24 в 19:14