Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аксиния Иванова и Иван Цанков за културната дипломация на новата българска емиграция в Аржентина

Снимка: Аксиния Иванова / Фейсбук

Началото на XXI век се оказва преломен момент за Аксиния Иванова и Иван Цанков - съдбата ги отвежда в далечната и екзотична за българите Аржентина и тя се превръща в техен втори дом. Тогава едва ли са предполагали, че един ден ще бъдат признати за неформални културни дипломати на страната ни на южния континент. В България Аксиния се занимавала с икономика, а на аржентинска земя коренно сменя професията. Завършва право и става адвокат. Иван е компютърен инженер. Двамата обаче посвещават живота си и на обща страст – да популяризират България, нейната история и култура в Латинска Америка. Полагат основите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, чийто председател е Аксиния, а Иван – секретар. 


Последователно създават първите на континента медии за България на испански език - информационен портал losbulgaros.com.ar, интернет радио „Моята България“, интернет телевизия Los bulgaros TV и подкаст. А сега са в България, за да представят току що излязлото от печат красиво двуезично издание „Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата емиграция“. Премиерата му пред българска публика е на 10 октомври от 18.00 ч. в София в Българския културен център на ул. Веслец №13. В него те увлекателно разказват на български и на испански за дейността на Асоциацията, за талантливи българи и потомци на българи в Южна Америка и своята мисия.

„Много малко се знае в тази част на света за България. По тази причина всичките тези медии, които ние създадохме в продължение на години, бяха насочени да направят България малко по-популярна със своята култура, история, традиции. Това винаги ни е ръководило - да направим България близка и позната на един континент, който е съвсем различен от това, което ние като българи познаваме, – разказва Аксиния. – В началото, когато пристигнахме в Аржентина, първата асоциация като кажехме, че идваме от България, беше Христо Стоичков. С течение на годините Стоичков малко се позабрави. Напоследък има повече информация за Григор Димитров. Общо взето, твърде малко се познава България в тази част на света и поради тази причина ние винаги с нашите медии се опитваме да запълним тази ниша.“

И двамата са категорични, че има още много неизползвани възможности за лобиране на страната ни в културно-исторически аспект в Южна Америка. За това говори интересът към един от направените от тях документални филми - „Ние помним…“, разказва Иван Цанков:

„Последният филм, който направихме миналата година, беше по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Представихме го в Еврейския културен център и имаше голям интерес, защото се оказа, че аржентинците не са чували за това нещо. И аз мисля, че до голяма степен това е грешка на държавата, че не е направила по-популярен този акт, който е действително за уважение.“

Сред най-активната част на аудиторията на медиите, създадени от Аксиния Иванова и Иван Цанков са потомците на българи трето и четвърто поколение, които не владеят българския език.


Събеседниците ни откриват на сайта си и една полезна рубрика, ориентирана към тези българи, наречена „В търсене на корените си“. Целта ѝ е да съдейства на аржентинските българи, загубили връзките с роднините си в България, но търсещи начин да ги подновят. Нека уточним, че има три големи вълни на българска миграция към Аржентина – от 1906 г., 20-те години на ХХ век и около 2000-та година. Наследниците на българските преселници от първата половина на ХХ век населяват предимно провинция Чако и градовете Берисо и Комодоро Ривадавия, докато българите от последната вълна живеят основно в Буенос Айрес.

След влизането на България в ЕС повечето от новите мигранти предпочели да се преселят в Испания, за да са по-близо до родната земя. За съжаление точна статистика за броя на българите и от по-старите, и от последната вълна няма. Според Иван Цанков, като численост се споменават цифри в широки граници от 50 до 150 хиляди според нуждите на политиците. Преди години събеседниците ни създали платформа с цел да се събере информация за броя на българите в Аржентина и потомците на българските преселници, техните професии, в кои градове и провинции са ситуирани, от кои градове и села на България са корените им и други сведения. Но идеята била отхвърлена от българските управляващи.


„Българите от последните 20 години са наистина много малко. Докато потомците на българските преселници вече са си аржентинци на практика. Някои от тях имат българско гражданство, но го получават главно, защото са слушали разказите за България на родителите си, баби и дядовци, и се надяват един ден да могат да я посетят. Но поради огромните разстояния и финансовите проблеми много малко от тях са идвали в България“, вкарва допълнителен щрих Аксиния. 

На въпроса как се адаптират българите към живота в далечната държава, Иван обяснява, че Аржентина е имигрантска страна и чужденците срещат добро отношение както от обикновените хора, така и от властта, която винаги при нужда оказва подкрепа:

„Аржентинците като народ са много приветливи, много непосредствени, и имигрантът не чувства никаква бариера между себе си и тях. Те просто са предразполагащи - нещо, което не може да се усети в други държави, имаме такъв опит. Също така те са много любознателни и когато представяме нещо, свързано с България, те го приемат много добре, много топло. Така че българската имиграция, ако говоря за нас, нямаше никакви трудности в интегрирането.“

Специално за представянето на книгата Аксиния и Иван пристигат в България за първи път от 2019-та, годината преди пандемията. Намират страната ни и хората много променени в положителна посока.


С тази дистанция виждаме много положителни неща, като ние не обръщаме толкова внимание на материалната част, колите, които се вижда с просто око - много модерни, нови коли. Нас ни интересува как се променят хората, отношението към нас, да речем, което преди не можем да кажем, че беше толкова добро, като правим сравнение с това в Аржентина. Но сега виждаме много сериозна промяна. Хората са някак си по-спокойни, по-приветливи и като че ли по-близки до това, което са хората в Аржентина - услужливи. Това нещо определено ни прави впечатление“, сподели в края на срещата Иван Цанков.

Снимки: Аксиния Иванова / Фейсбук, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, БНР,  Интернет-Радио и Телевизия „Моята България”, Буенос Айрес – Аржентина (Los Bulgaros), Eurochicago.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когато пушката се превръща във флейта – Константин Златев и изкуството с послание за мир

Преди 27 години несигурността, в която се намира страната ни, но и страстта към катеренето, кара сънародника ни Константин Златев да нарами своята раница и с около 3000 долара да поеме към една мечта – да изкачи някой от скалните върхове в..

публикувано на 02.10.24 в 10:10