Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

Снимка: БТА

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, се очаква да предложат да бъдат премахнати проверките и по сухопътните граници на Шенген за България и Румъния.

На 30 декември 2023 г. Съветът реши да премахне контрола по въздушните и морските граници с България и Румъния. За да се определи датата на премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници с България и Румъния, се изисква допълнително решение на Съвета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марчел Чолаку и Николае Чука

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния Дв а месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в..

публикувано на 11.10.24 в 11:20

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения...

публикувано на 11.10.24 в 10:00
Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:57