Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния

Марчел Чолаку и Николае Чука

Два месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в който доминират магистрати, назначени от социалдемократите, да не допусне крайнодясната евродепутатка Диана Шошоака до президентския вот. Както премиерът и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, така и лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) и председател на Сената Николае Чука са кандидати за президент. СДП и НЛП - двете най-големи парламентарни партии управляват заедно от ноември 2021 г. Според НЛП, отпадането на Шошоака ще облекчи Чолаку в президентските избори. Социологическите анкети от септември дават на Чолаку първо място, следван от Чука и ляво ориентирания Мирча Джоана, предава DiGi-24.

Албания и Турция задълбочават своето партньорство

Реджеп Ердоган и Байрам Бегай

Турция и Албания подписаха споразумения за сътрудничество в земеделието, образованието и комуникациите, съобщи Anadolu Ajansi. В Тирана турският президент Реджеп Ердоган разговаря със своя албански колега Байрам Бегай и премиера Еди Рама. Проведено бе второто заседание на Турско-албанския съвет за сътрудничество."Приятелските ни отношения, за които черпим сили от историческите връзки и културната близост, надхвърлят един век", изтъкна Ердоган. "Работим за увеличаване на двустранния стокообмен до 2 млрд. долара. Ще предоставим нужната подкрепа за армията на нашия стратегически съюзник в НАТО. Обсъдихме и съвместната борба срещу терористичните организации, особено с ФЕТО", добави турският президент. Рама и Ердоган откриха в Тирана Голямата джамия наречена "Намазгях", която е смятана за най-голямата на Балканите.

Сърбия и Северна Македония ще градят и газова връзка по трасето на Коридор 10


Енергийното и транспортно свързване между Северна Македония и Сърбия, както и общата визия, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, са били темите на разговори по време на посещението на сръбския премиер Милош Вучевич в Скопие. Подписан е Меморандум за сътрудничество в енергетиката, минното дело и минералните ресурси.  Договорено е съвместно заседание на двете правителства в Ниш, а Мицкоски е получил покана за официално посещение в Сърбия. Македонският премиер посочи, че е разговаряно за изграждането на високоскоростната железопътна линия по транспортен Коридор 10, "което е стратегически приоритет" за Скопие. Обсъдено е и изграждането на газов интерконектор, който да свързва двете държави с друг газов конектор към Гърция, за да се доставя газ и за Централна Европа, предава БТА.

Увеличени са глобите в Гърция за превоза на забранени товари в автомобилите


Гръцките полицаи масово проверяват и глобяват за транспортиране на забранени товари. Органите на реда съобщават, че са увеличени глобите за пренасянето на забранени вещи в багажника на автомобилите. В Гърция не е позволено да се пренасят туби с бензин, тежки извънгабаритни предмети, както и вещи, които стърчат извън колата. В багажника също не може да се транпортират домашни любимци. Сред аксесоарите, забранени от правилата за движение на автомобилите са тонираните стъкла, тегличите, покриването на регистрационния номер, както и аудио системи, причиняващи шумово замърсяване. Полицията препоръчва преди пътуване да се премахнат от автомобила всички забранени вещи, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Продължават да търсят изчезнали хора след наводнението в Босна и Херцеговина


Най-малко 23 са жертвите в Босна и Херцеговина след наводненията и срутването на свлачища в няколко общини на страната. Най-пострадали от бедствието са южните босненски села Доня Ябланица, Кониц и Фойница. Там все още се издирват трима души, съобщи босненската секция на Радио Свободна Европа. Правителството на  Херцеговско-неретванския кантон създаде работна група за оценка на щетите, установяване и възстановяване на засегнатите райони. По отношение на отговорността за бедствието на една от спорните каменни кариери над Доня Ябланица, на Министерството на икономиката е възложено да извади от архива цялата документация и да представи доклад на правителството. Село Доня Ябланица беше почти изцяло затрупано от скали и отломки от каменоломна кариера на хълм над селото след интензивните валежи на 4 октомври.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ziaruldeiasi.ro, mre.gov.rs, aa.com.tr, sport24.gr, Ройтерс

Още от категорията

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно..

публикувано на 10.10.24 в 06:25

България ще участва в кампании на ЕК по доброволно преместване на граждани на трети държави

Служебното правителство одобри участието на България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск. Съобразно решението за 2024 г. е..

публикувано на 09.10.24 в 17:35

Президентът призова за действия срещу купуването на гласове

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите. В срещата при държавния глава се включиха министърът на вътрешните..

публикувано на 09.10.24 в 16:58