Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024г.:

"Галъп": 7 са сигурните участници в новия парламент, възможни са и още двама

Снимка: gallup-international.bg

Ако предсрочните парламентарни избори бяха в началото на октомври и декларациите на респондентите се изпълнят, първа политическа сила с 25,7% от гласовете би била коалицията ГЕРБ-СДС. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети и възложено, проведено и финансирано от социологическата агенция. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Второто място заема ПП-ДБ пред "Възраждане" – съответно 16,6% спрямо 15,4%.



На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития, уточняват социолозите. Алиансът за права и свободи се задържа на ниво от 8,3%. ДПС-Ново начало достигат подкрепа от 6,9%. БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%. С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и "Величие", които към началото на октомври са на нива 3,2%. "Синя България" е на ниво от 1,1%. Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана подкрепа под процент.

Според декларациите на респондентите, се очаква избирателната активност да е 30,5%,
или около 2 милиона гласове. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“.



Вижте също:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев ще участва в Среща на върха в рамките на Берлинския процес

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на Берлинския процес, която ще се проведе днес в германската столица, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Основната идея на инициативата е да подпомага процеса на..

публикувано на 14.10.24 в 06:00
Марчел Чолаку и Николае Чука

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния Дв а месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в..

публикувано на 11.10.24 в 11:20

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения...

публикувано на 11.10.24 в 10:00