Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка с вързани очи по улиците на София показва колко е трудно придвижването за незрящите

Няма точна статистика колко са напълно незрящите хора в България, казва Евгени Митев – основател на фондация "Синергиа"

4
Снимка: Фондация "Синергиа"

15 октомври е Международен ден на белия бастун и всяка година привлича общественото внимание към предизвикателствата пред хората с увредено зрение и особено тяхната свързаност с обществото ни.

Белият бастун е признат като знак за зрително нарушение и символизира самостоятелността на незрящите хора, той е основен помощник в ежедневните им действия. А в днешния Ден на белия бастун следва да забавим темпото и да си представим как живеят незрящите и какво им коства да преодоляват трудностите на ежедневието. Затова и от фондация "Синергиа", които от години работят в полза на хората със зрителни увреждания, не пропускат да ги поздравят, заради присъщата им смелост и оптимизъм, с които окуражават дори и зрящите. 


На 15 октомври за поредна година се организира градска разходка, но с незрящ екскурзовод. Различното е, че участниците трябва да преминат през емблематични за София улици и да ги "видят" със завързани очи. Идеята е повече хора да се поставят на мястото на незрящите и да подкрепят каузата за облекчаване на живота на тези хора.

"На какво ухае София? Как звучи? Кое къде е? Каква е историята на пространството, в което се разхождаме със завързани очи? – чрез тактилната разходка външното става вътрешно и виждаме града, а и себе си с "нови очи" – казва Евгени Митев, основател на фондация "Синергиа":

"Името ни е "Синергиа", което означава взаимодействие, ние се стремим да си взаимодействаме с всички сектори, както местната власт, общински служби, но също така и бизнеса, и медиите, тъй като желанието ни е да насочим повече внимание към незрящите. Да имат видимост. Ясно е, че слепотата е вид увреждане, но ние поставяме акцента не върху увреждането, а върху възможните решения и синергии (взаимодействия). Ето защо си взаимодействаме активно и с бизнеса. Правихме среща със сегашната общинска администрация, тъй като има много проблеми за решаване, а те са в сферата на достъпната градска среда. Но няма точна статистика, от която да знаем колко са хората със зрителни увреждания, колко са напълно незрящите в София и страната. Тя ще бъде събрана, рано или късно, за да може да има измеримост и по-голяма конкретика. 


Но когато говорим за достъпна градска среда, това означава, че при ремонт в града, трябва да се извикат такива хора и те да кажат какви са спецификите при тяхното придвижване. Ако един тротоар с настилката бъде ремонтиран, но се поставят антипаркинг елементи, различни колове и други препятствия, които затрудняват придвижването, а да не говорим за препятствията на нивото на главата, като стърчащи табла – това прави градската среда не само неуютна, но и доста опасна".

Чрез своите софийски турове за незрящи Евгени Митев и неговите сътрудници успяват да опишат повечето от проблемите, които създава градската инфраструктура на София за пешеходците, движещи се с бял бастун. Но фондация "Синергиа" описва в докладите си и някои съвсем нови, модерни проблеми, които също трябва да намерят бързо и адекватно решение.


"Достъпността на града не е само физическа и на ниво градска инфраструктура, а също и достъпност на уеб сайтове и на интернет за невиждащите хора" – казва Евгени Митев:

"Оказва се, че не е толкова лесно за един незрящ човек да достигне бързо до определена институция или услуги, които иначе се предоставят на граждани. Но пък е голямо предимство за хората със зрителни увреждания, е че те могат да ползват и да работят на компютър, макар малко от нас да знаят за това. Незрящите използват специален софтуер, който чете информацията на екрана, нарича се екранен четец. Така за тях не е проблем да влязат в интернет и да намерят съответните сайтове. Проблемът възниква, когато човек се опитва да навигира в съответните сайтове. Трябва да се мисли и за тази достъпност, ориентирана към незрящите потребители на интернет услугите. Това е и наша задача. Днес не е достатъчно човек да има личен асистент, добре е той да бъде насърчаван да е самостоятелен и без стрес и притеснения да получи услуга на гише, в която и да е институция. В тази връзка ние провеждаме поне веднъж годишно обучения в Института по публична администрация и там запознаваме служителите за спецификите на хората с нарушено зрение, например кога трябва и кога не е наложително да се полага подпис и други подобни тънкости."


За тези 10 години, откакто Евгени Митев работи със своята фондация, той вижда подобрения в живота на хората със зрителни проблеми, но пък след решаването на старите се появяват нови проблеми, породени от някоя модернизация. Такова ново препятствие са градските тротинетки. Те, освен че се движат много бързо и на пешеходни зони, често биват "паркирани" в средата на тротоарите. Фондацията многократно е подавала сигнали до администрацията, реакция има, но трябва и "повече видимост" за затрудненията за хората с нарушено зрение. А само един час разходка с вързани очи, може да откаже всеки, решил да захвърли тротинетка някъде из улиците на града.

Снимки: Фондация "Синергиа"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистотата на въздуха не отразяват обективното състояние

Пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици. До този извод достига адв. Димитър Площаков след задълбочено проучване върху контрола..

публикувано на 13.10.24 в 11:58

Хиляда бегачи потеглиха в класическия маратон в столицата

Над 6500 бегачи от различни страни участват в “Маратон София 2024”, който се провежда през почивните дни. От площад “Александър Батенберг” тази сутрин потеглиха около хиляда атлети, състезаващи се в класическата дистанция 42,195 км. С най-големи..

публикувано на 13.10.24 в 10:22
Дъбът в центъра на селото, който е на над 550 години

Жителите на село Величка се гордеят със своите два дъба столетници

Няма жител на село Величка (Североизточна България), който да не знае за двата вековни дъба, превърнали се в част от природното наследство на населеното им място. Дърветата са от вида Quercus spp. През 1990 г. те са оградени и са им поставени табели,..

публикувано на 13.10.24 в 10:05