Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Комисията, която разследва авиокатастрофата, при която на 13 септември се разби на земята учебно-боен самолен L-39 в Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организацията на полета. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на пресконференция, на която представи резултатите от проверките. Пилотите са били в отлично психическо и здравно състояние. Не е имало проблем с авиационната техника, подчерта министърът. 

Комисията смята, че ситуацията се е развила от нормални до катастрофални нива. С въвеждането на самолета във вертикална фигура с тези параметри на самолета ситуацията се е превърнала в сложна. След като екипажът не е предприел действия за аварийно напускане на самолета, ситуацията се е превърнала в катастрофална. В заключение комисията е констатирала "поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж", предава БГНЕС.

Запрянов отбеляза, че това разследване е независимо от съдебното и досъдебното. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините, за да не допускаме повече такива инциденти. "Много пъти ме питате за оставки – имате право да задавате този въпрос, защото всеки трябва да носи своята отговорност, но министерството не е съд и не раздава присъди. След като стане ясна цялата информация, тогава ще говорим за кадрови смени", добави министърът, като обеща, че съвсем скоро ще оповести своите решения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Франция отличава Диана Добрева с ордена "Рицар на изкуствата и литературата"

На 15 октомври в резиденцията на посолството на Франция в София на официална церемония режисьорът на Народния театър Диана Добрева ще бъде отличена с френския орден "Рицар на изкуствата и литературата" – високо международно признание за приноса..

публикувано на 15.10.24 в 06:30

Очаква ни топъл есенен вторник

Във вторник , 15 октомври, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена. Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°...

публикувано на 14.10.24 в 19:45

Ще строим скоростен път Монтана - София с тунел под "Петрохан"

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев подписа договор за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под старопланинския проход "Петрохан". Стойността на договора с..

публикувано на 14.10.24 в 17:18