Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Теодора фон Ауерсперг" започва своята работа и в България

"Хубаво е да оставим света след нас една идея по-добър, отколкото сме го намерили" – вярва нейният основател принцеса Теодора фон Ауерсперг

Снимка: princesstheodora.net

Защитата на животните и децата в неравностойно положение, както и насърчаването на различни културни инициативи, са основополагащи за подобряването на средата за живот у нас. Около тази идея се обединяват талантливата пианистка Надежда Цанова и принцеса Теодора фон Ауерсперг, които създават в България клон на основаната във Виена фондация, кръстена на принцесата. Посланици на добра воля за фондацията са емблематичният треньор по художествена гимнастика Нешка Робева и хоровият диригент, член на Обществения съвет на БНР Ваня Монева.

Ваня Монева, Теодора фон Ауерсперг, Нешка Робева и Надежда Цанова

"За децата, които са израснали като сираци или без достатъчно любов в семействата си, комуникацията с животни е изключително важна, защото те дават любов, учат на концентрация, на отговорност. Ако едно дете е израснало с животно, то става наистина отговорен възрастен човек, който обича животните, а донякъде и хората. Знаете, че ако някой се отнася зле с животно, то е вероятно го прави и със самите хора" – обясни в интервю за Радио България артистичният директор на фондацията Надежда Цанова.

Запознанството ѝ с принцесата, която е родена и до 8-годишна живее у нас, се случва по много интересен начин: "Комуникирахме първоначално онлайн, защото тя живееше в САЩ. По-късно се премести във Виена поради заболяване на нейната майка и така успяхме да се срещнем на живо – спомня си пианистката. – Това се случи в залата "Музикферейн" на концерт, където звучеше "Реквием" от Джузепе Верди, с участието на сопраното Красимира Стоянова и под диригентството на Рикардо Мути. След концерта имахме среща и с тях, заедно с тенора Камен Чанев. С една дума – това беше паметна вечер, от която ще произлизат много хубави неща."

Желанието им да помогнат на бездомните животни и интересът към тази тема не се появява изведнъж. Още през 2023 година принцеса Теодора фон Ауерсперг е патрон на концерт, в който участват популярни родни класически музиканти, сред които и Надежда, озаглавен "Слушай музика, спаси лапичка".

"Направихме благотворителен концерт, а събраните пари разделихме между три приюта за животни в съответните градове. Концертът  се състоя в София, а събраните средства разпределихме за приюти в столицата,Пазарджик и Видин. Интересът беше много голям, а залата беше пълна."

В него участват едни от най-добрите български музиканти, сред които са пианистките Борислава Танева и Маргарита Илиева, флейтистът Явор Желев, тромпетистът Петър Македонски, кларнетистът Росен Идеалов, флейтистката Ана-Мария Крайчева и други.

Когато е около 18-годишна, принцеса Теодора разбира, че е осиновена, а нейният биологичен баща е принц Антон Франц фон Ауерсперг. Той решава да я признае като своя дъщеря и да ѝ даде полагаемата ѝ се титла.

"Оттогава тя решава, че ще използва тази титла, за да прави нещо, което е стойностно. Самата тя е много скромна и главното, което я вълнува, е целта на фондацията – да помага. Тя вярва, че е хубаво да оставим света след нас една идея по-добър, отколкото сме го намерили" – посочи Надежда Цанова.

Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Динамична и пълна с различни изяви ще е 2025 година за фондацията, убедена е пианистката:

"През 2025 ще направим още един концерт от серията "Слушай музика, спаси лапичка", планираме концерти и гала-вечери в Австрия и Германия. В по-далечно бъдеще смятаме да разширим дейността на фондацията до Испания и САЩ."  

Пожелаваме успех на фондацията и с интерес ще продължим да следим нейната дейност!

Снимки: princesstheodora.net, личен архив Надежда Цанова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен..

публикувано на 13.10.24 в 13:48
Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистотата на въздуха не отразяват обективното състояние

Пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици. До този извод достига адв. Димитър Площаков след задълбочено проучване върху контрола..

публикувано на 13.10.24 в 11:58

Хиляда бегачи потеглиха в класическия маратон в столицата

Над 6500 бегачи от различни страни участват в “Маратон София 2024”, който се провежда през почивните дни. От площад “Александър Батенберг” тази сутрин потеглиха около хиляда атлети, състезаващи се в класическата дистанция 42,195 км. С най-големи..

публикувано на 13.10.24 в 10:22