Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори 27 октомври 2024 г.

Ден за размисъл преди предсрочните избори за 51-вия български парламент

Снимка: freepik.com

Днешният 26 октомври в България е обявен за Ден за размисъл преди седмите подред парламентарни избори от април 2021 година насам. В този ден избирателят има възможност без чуждо влияние да вземе решение за своя вот в деня на изборите.

Днес, както и в самия ден на изборите за 51-во Народно събрание е забранена всяка форма на предизборна агитация, а също и провеждането на социологически проучвания. При нарушения се налагат санкции.

В деня преди вота партиите, коалициите и инициативните комитети подават заявления за регистрация на застъпниците на кандидатските си листи в Централната избирателна комисия (за изборните секции зад граница) и в Районните избирателни комисии (за страната). Регистърът на застъпниците е публичен и трябва да бъде публикуван на интернет страницата на съответната комисия.

Изборният ден на 27 октомври започва в 07:00 часа и приключва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено максимум до 21:00 часа.

На изборите за български парламент право на глас имат българските граждани, навършили 18 години, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.


Нямат право да гласуват за народни представители гражданите на други държави, включително тези на държави-членки на ЕС, дори да притежават статут на постоянно пребиваващи в Република България.

Изборът ще се извършва или с хартиена бюлетина, или с машинно гласуване. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели.

При гласуване с хартиена бюлетина избирателят маркира с химикалка със син цвят знака „Х“ или „V“ в квадратчето пред името на избраната от него политическа партия, коалиция или независим кандидат и едва тогава, ако желае, отбелязва преференция. Чрез преференциалния вот избирателят има възможност да придвижи конкретен кандидат на по-предна позиция в листата. Българите, гласуващи в чужбина, нямат възможност за преференции. След избора избирателят сгъва бюлетината така, че да не се вижда вотът му. Бюлетини, изписани със символи, различни от „Х“ или „V“, се считат за недействителни.


Българите в чужбина, които не са подали заявление за гласуване, могат да упражнят правото си на вот в избрана от тях секция в държава по техен избор, като подадат пред СИК декларация по образец, че имат право да избират, че не са и няма да гласуват на друго място на тези избори.

Местата и държавите, в които ще се гласува извън страната, са посочени на сайта на Министерството на външните работи ТУК. Избирател, който е вписан в списък за гласуване извън страната, се заличава от избирателните списъци в България.

Българските граждани извън страната могат да гласуват, като представят българска лична карта, паспорт или военна карта за самоличност (само за военнослужещите). Гласуване със свидетелство за управление на МПС не се допуска.

Съставил: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, Freepik.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Св.Димитър е покровител на храма и жителите на пиринското с.Тешово

Слънчев и топъл ще е Димитровден

В събота , 26 октомври, ще бъде предимно слънчево. След обяд над западните райони ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°, в София - около 20°. В..

публикувано на 25.10.24 в 19:45

България днес - 25 октомври 2024 г.

В навечерието на парламентарни избори на 27 октомври, които се надяваме да родят стабилно управление на държавата ни, в "България днес" ви предлагаме мнения на млади хора за политиката и избирателната активност у нас. От Здравка Момчева узнаваме..

публикувано на 25.10.24 в 19:00

Демографската криза в България се отразява на БВП

Демографията оказва силно отрицателно влияние върху растежа на брутния вътрешен продукт след 2009 г., като средният отрицателен ефект е около 0,9 процентни пункта на година. Това представлява около 45 на сто от средния годишен темп на нарастване..

публикувано на 25.10.24 в 13:25